Dit is de kracht van journallen + handige tips - The Taste Of Love
Dit is de kracht van journallen | The Taste Of Love

Dit is de kracht van journallen + handige tips

nov 21, 2021 | Inspiratie

Via Instagram vroeg ik laatst of je in een dagboek schrijft. Het merendeel gaf aan dat nog niet te doen. Maar ik kreeg ook verrassend veel berichtjes van jullie met vragen.
Het lijkt je wel iets om te doen, maar je weet niet goed hoe je eraan begint. Hoe je het volhoudt? Wat een fijn dagboek is? Of wat je moet opschrijven?
In dit blog geef ik je al mijn tips en deel ik de voordelen van journallen met je.
The Taste Of Love - logo
Dit is de kracht van journallen | The Taste Of Love
Dagboek schrijven | The Taste Of Love | Copyright: Willemijn van Gerven/ Trame

3 voordelen van journallen

Ja, waarom zou je er überhaupt mee beginnen? Dit zijn de voordelen die ik persoonlijk ervaar:

  1. Rust: door te schrijven ontstaat er rust en ruimte in je hoofd. Uit je hoofd en op papier. Het is letterlijk van je afschrijven.
  2. Bewustwording: door bewust te zijn van je gedachten, overtuigingen en gedrag breng je meer focus aan in je leven. Ook beleef je alles veel bewuster.
  3. Positieve mindset: sta stil bij wat je allemaal hebt en waardeer dit iedere dag. Daar word jij gelukkig van én de mensen om je heen. Dit draagt allemaal bij aan een positieve mindset. En die wil je!

Wat schrijf ik op?

Misschien denk je wel: ik heb niets te melden of ik kan niet op zo’n manier schrijven. Je hebt altijd wat te vertellen. Iedere keer een heel boekverslag schrijven is niet nodig. Een paar zinnen is helemaal oké. Doe wat voor jou goed voelt.

Schrijf op wat je meemaakt in je dagelijks leven, gevoelens, successen die je behaalt met je werk en struggles waar je mee rondloopt. Schrijf je persoonlijke en/of zakelijke doelen op en houd je voortgang bij. Alleen al door je doelen op te schrijven, is de kans van slagen groter.

Eén van mijn favorieten? Benoem iedere dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent en waarom. Dankbaarheid is namelijk één van de allerhoogste energiefrequenties die je kunt ervaren. Door hierbij stil te staan, ervaar je meer positiviteit en geniet je volop van het leven.

Ook vind ik het fijn om mijn dag te beginnen met een intentie: hoe wil ik mij die dag voelen? Bijvoorbeeld: Vandaag voel ik mij… energiek, ontspannen, tevreden of productief.

Het is ontzettend waardevol om af en toe terug te lezen in je dagboek. Omdat je dan pas beseft hoeveel groei en ontwikkeling je doormaakt. Dat geeft energie om door te gaan!

Hoe hou je het vol?

Yes, je hebt een mooi (notitie)boek gekocht om in te schrijven. Je begint fanatiek, maar na een tijdje schiet het er steeds vaker bij in en doe je er niets meer mee. Of je hebt 1 keer in je dagboek geschreven en daarna is ie ergens achterin de kast beland. Herkenbaar?

Voor mij wel hoor. Nu schrijf ik iedere dag heel trouw, omdat ik meedoe aan een 30 dagen challenge. Wel is het mijn intentie om het hierna te blijven doen. Ik zit op dag 10 en ervaar nu de voordelen al. Het wordt bovendien steeds meer een gewoonte. Wetenschappelijk is het aangetoond dat het aanleren van een gewoonte ongeveer 66 dagen duurt. Kwestie van alles of niets? Nee hoor. Af en toe een dag overslaan is helemaal oké.

Om er een gewoonte van te maken, is het belangrijk dat je een motivatie hebt. Waarom wil je schrijven? Check de voordelen nog een keer. Denk hieraan als je geen zin hebt.

Schrijven in het 6 minuten dagboek | The Taste Of Love | Copyright: Willemijn van Gerven/Trame
Dagboek schrijven | The Taste Of Love | Copyright: Willemijn van Gerven/ Trame

Wat helpt is om het in te plannen op vaste momenten, want dan wordt het sneller een gewoonte. Ik schrijf iedere ochtend nadat ik ben gedoucht en aangekleed, nog voor het ontbijt. ’s Avonds schrijf ik uitgebreid zodra Niek op bed ligt. Ook noteer ik alvast de datum van de volgende dag in mijn journal. In het begin schreef ik het zelfs op mijn to do lijst, zodat ik het iedere dag kon afvinken nadat ik geschreven had. Wat verder helpt, is om het dagboek op een vaste plek neer te leggen. Bijvoorbeeld op je nachtkastje of bureau.

Wat zijn jouw opties?

  • Is journallen helemaal nieuw voor je of heb je weinig ervaring? Dan raad ik je Het 6 minuten dagboek aan. Voor mij was dat de perfecte start om in een dagboek te schrijven. Iedereen kan 3 minuten in de ochtend en 3 minuten in de avond tijd maken. Jij ook. Mijn ervaring met ‘Het 6 minuten dagboek’ lees je hier. Er is nu ook een speciale succesvariant verkrijgbaar. Met daarin de combinatie van mindfulness en productiviteit.
  • In mijn boekenkast vind je ook het Dankboek. Zoals het woord zegt, draait dit boek helemaal om dankbaarheid. Het boek begint met een korte handleiding voor een dankbaarder leven. Per dag kun je 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent en waarom. Daarnaast is er ruimte om je andere gedachten op te schrijven.
  • Iedere dag schrijven niet voor jou weggelegd? No worries! Kies voor de MONDAY Slow Down Journal. Door 20 minuten per week te journallen ervaar je de rest van de week meer rust en focus. Tijdens een fijn selfcare moment beantwoord je allerlei vragen. Zoals je doelen van de week, waar je naar uitkijkt, welke successen je hebt behaald en wat je uitdagingen zijn.

 

  • Wake up to grow journal is ook een fijne in dit rijtje. Dit dagboek is er om het beste uit jezelf te halen en om van elke dag te genieten. Iedere ochtend en avond sta je een paar minuten stil bij de dag. Zo begin en eindig je elke dag positief. Lijkt in de basis op Het 6 minuten dagboek, maar speelt meer in op groei.
  • Of je kiest voor een basic notitieboekje, zonder invulvelden. Die heb ik ook, van A-journal. Samen met de andere dagboeken vind ik dit een fijne aanvulling waarin ik helemaal vrij kan schrijven.

Pak jij de pen op?

Zie dit als een friendly reminder om het schrijven weer op te pakken. Of om ermee te beginnen natuurlijk 😉 Laat me weten: ga jij (weer) schrijven? En heb je een goede tip voor een mooi dagboek? Deel ‘m dan.

Geniet! X Grietje

Dagboek schrijven | The Taste Of Love | Copyright: Willemijn van Gerven/ Trame

Deel & geniet!

Gratis inspiratie in je mailbox

Wil je geïnspireerd worden met de lekkerste recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws? Mis niets en schrijf je nu in voor mijn Lovely Updates!

Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en bevestig je aanmelding. Daarna krijg je iedere maand een lovely update in je mail. Geniet! X Grietje

Gratis checklist aanvragen

Hi! Wat gaaf dat je de eerste stap zet naar een gezonde lifestyle! Vul hier je naam en e-mailadres in. Dan ontvang je ‘m supersnel als download in je mailbox. Woohooo!

Privacyverklaring

Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en download de gratis voorraadkast checklist. Ook krijg je automatisch iedere maand de nieuwste Lovely Update in je mail. Vol met inspiratie, lekkere recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws. Natuurlijk kun je je altijd weer uitschrijven. Al zou ik dat heel jammer vinden ;-) Geniet! X Grietje