Meringue maken bij Robèrt - The Taste Of Love
workshop meringue robert van beckhoven

Meringue maken bij Robèrt

dec 12, 2020 | Nieuws

In november 2019 deed ik mee aan een bakwedstrijd van KitchenAid. Ze vierden namelijk hun 100-jarig bestaan. En… *tromgeroffel* … ik was één van de winnaars. Lucky me! Met mijn confettitaart won ik een supergave themacursus meringue. In januari ging ik naar Oisterwijk voor een bakdag met meester patissier en meester boulanger Robèrt van Beckhoven. In dit blog vertel ik je ALLES over deze fantastische dag!
The Taste Of Love - logo
workshop meringue robert van beckhoven
workshop meringue robert van beckhoven

In de schoolbanken bij Robèrt

In de oude leerfabriek van Oisterwijk werden we ontvangen. Natuurlijk stonden er lekkere meringue taartjes klaar bij de koffie. Robèrt vertelde wat hij allemaal deed (véél!!!) en nam ons mee in de basis van meringue.

Eiwit & suiker

Meringue bestaat uit niets anders dan eiwit en suiker. Er zijn 4 soorten:

 1. Hollandse meringue: luchtig en bros
 2. Duitse meringue: vast en stevig
 3. Franse meringue: krokant vanbuiten, zacht vanbinnen
 4. Italiaanse meringue: luchtig en zacht

Het verschil zit in de verhouding eiwit en suiker, en in de bereiding.

Hollandse meringue: progresgebak

De theorie is duidelijk, op naar de bakkerij. We gingen van start met progresgebak. Die ken je misschien ook wel als hazelino’s. Dit schuim is luchtig en bros. Robèrt deed het voor en daarna zelf aan de slag. Dat ging verrassend makkelijk. Binnen no time stonden de eerste bakplaten in de oven.

Duitse meringue: gevulde schuimpjes

Door met de stevige variant van meringue. In een paar minuten maakt Robèrt een bakplaat vol met de mooiste vormen. Dat is voor mij nog een uitdaging, haha. We brachten de schuimpjes op smaak met mokka-extract. Eén van mijn favorieten! Deze schuimpjes zijn ook lekker om te vullen met botercrème. Die je op smaak brengt met bijvoorbeeld vanille-, hazelnoot- of mokka-extract.

Italiaanse meringue: mellow cakes & marshmallows

Mijn absolute favoriet van de dag: mellow cakes! Ook wel bekend als zoenen. Die schuimvulling is zo lekker. Het spuiten van de doppen meringue op de koekjes ging in opperste concentratie. Daarna met een brandertje de meringue voorzichtig branden. Vervolgens opstijven en afkoelen. Tot slot dippen in getempereerde chocolade. Van de overgebleven Italiaanse meringue maakten we superlekkere kokos marshmallows.

workshop meringue robert van beckhoven

Lunchen & genieten

Tussendoor was het tijd voor een overheerlijke lunch. Natuurlijk met brood uit eigen bakkerij. Wist je dat ze ook al het beleg zelf maken? Zoals hagelslag, jam en muisjes. Natuurlijk met de beste ingrediënten. Na het broodje een snelle stop in de winkel: BENG! Deze naam staat voor bakken en genieten. Ik kocht een speciale kookroompoeder voor banketbakkersroom, Zeeuwse bloem en een stapel van zijn tijdschriften Meesterlijk. Het liefst had ik de hele winkel leeggekocht, haha.

workshop meringue robert van beckhoven

Franse meringue: macarons & chocoladebatons

We sloten de dag af met macarons en chocoladebatons. Macarons maken kan een uitdaging zijn. Voor goede macarons moet het beslag “dicht drijven” volgens Robèrt. Daarna is het een kwestie van snel werken, omdat het beslag vrij vloeibaar is. Bij het geconcentreerd opspuiten moeten de macarons een beetje vloeien, het puntje moet uit zichzelf verdwijnen. Als dat niet gebeurt, weet je dat je macarons niet lukken. Gelukkig was ons beslag perfect en kwamen er knalroze beauty’s uit de oven.

Als laatste de Franse chocoladebatons. Even een waarschuwing… Het beslag is verslavend lekker, daar blijf je van snoepen. Ook deze meringue kun je vullen of dippen in getempereerde chocolade.

  Meesterlijke dag

  Met dozen vol meringue, een nog vollere buik en een heus meringue certificaat gingen we super enthousiast naar huis. Het was een ongekende ervaring om een hele dag met zo’n meesterlijke bakker te mogen bakken. Bedankt Robèrt en KitchenAid!

  Handige meringue tips & trucs

  Als bonus deel ik graag een paar basis tips en trucs van Robèrt met je:

  • Vetvrij materiaal: zorg dat je materiaal vetvrij is, anders krijg je het eiwit nooit helemaal stijfgeklopt. Vetvrij maken met citroen of zout is niet nodig, goed afwassen is voldoende.
  • Oven: zoals Robèrt letterlijk zei: “We zijn bakkers, geen drogers”. Meringue bak je dus kort in de oven en droog je niet urenlang. Gebruik altijd boven- en onderwarmte. De ideale baktijd en oventemperatuur is helemaal afhankelijk van je oven. Experimenteren dus!
  • Suiker: gebruik fijne kristalsuiker. Basterdsuiker trekt namelijk vocht aan en dan krijg je geen mooie, droge meringue. Poedersuiker maakt je meringue droog en kalkachtig. Alsof je piepschuim eet.
  workshop meringue robert van beckhoven
  workshop meringue robert van beckhoven
  workshop meringue robert van beckhoven
  workshop meringue robert van beckhoven

  Deel & geniet!

  Gratis inspiratie in je mailbox

  Wil je geïnspireerd worden met de lekkerste recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws? Mis niets en schrijf je nu in voor mijn Lovely Updates!

  Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en bevestig je aanmelding. Daarna krijg je iedere maand een lovely update in je mail. Geniet! X Grietje

  Gratis checklist aanvragen

  Hi! Wat gaaf dat je de eerste stap zet naar een gezonde lifestyle! Vul hier je naam en e-mailadres in. Dan ontvang je ‘m supersnel als download in je mailbox. Woohooo!

  Privacyverklaring

  Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en download de gratis voorraadkast checklist. Ook krijg je automatisch iedere maand de nieuwste Lovely Update in je mail. Vol met inspiratie, lekkere recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws. Natuurlijk kun je je altijd weer uitschrijven. Al zou ik dat heel jammer vinden ;-) Geniet! X Grietje