Feestelijke cranberry brie hapjes
Ben je nog op zoek naar een lekker hapje voor de feestdagen? Deze feestelijke cranberry brie hapjes vallen altijd in de smaak. Super makkelijk om te maken, en een feestje om te zien én te eten!
Perfect dus voor bij de borrel of als voorgerecht. De overgebleven cranberry compote doe je door de yoghurt, eet je bij een stukje vlees of in een dessert. En geen stress! Je maakt deze hapjes van tevoren klaar. Dan hoef je ze alleen nog maar even op te warmen.
Dit heb je nodig voor de compote
- 340 gr verse cranberry’s
- 1 sinaasappel
- 150 gr kristalsuiker
- 1 kaneelstokje
- 200 ml water
Dit heb je nodig voor 20 hapjes
- 5 plakjes bladerdeeg
- 100 gr brie
- Halve portie cranberry compote
- Handje pecannoten
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 ei, losgeklopt
- Bakspray of boter
- Mini muffin vorm
Zo maak je het
Begin met het maken van de cranberry compote. Spoel de cranberry’s af en doe ze in een pan. Pers de sinaasappel uit. Voeg het sinaasappelsap, suiker, kaneelstokje en water toe aan de cranberry’s.
Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de compote ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Als de bessen zacht zijn geworden, is je compote klaar. Proef tussendoor even of je het zoet genoeg vindt. Anders voeg je wat suiker toe. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en haal dan het kaneelstokje eruit. Nu kun je verder gaan met de cranberry brie hapjes.
Verwarm de oven voor op 225 graden (onder- en bovenwarmte). Vet een mini muffin vorm in met bakspray of boter.
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Snijd ze in vieren en bekleed hier de mini muffin vorm mee.
Snijd de brie in blokjes en leg in ieder hapje een stukje. Schep hierop een theelepel cranberry compote. Hak de pecannoten grof of breek ze in stukjes met je handen. Verdeel dit over compote. Leg op ieder hapje een beetje verse rozemarijn. Smeer als laatste de uitstekende puntjes bladerdeeg in met een geklutst eitje.
Bak de cranberry brie hapjes in zo’n 15 minuten goudbruin en gaar.
Tips
- Deze hapjes zijn lekker bij de borrel, maar doen het ook goed als voorgerecht.
- De overgebleven compote is lekker door de yoghurt tijdens je ontbijt, bij een stukje vlees of in een dessert.
- Je kunt deze hapjes prima van tevoren maken. Als je ze hebt gebakken, leg je ze op een schaal die je afdekt met aluminiumfolie. Dan blijven ze zo’n 3 dagen goed. Warm ze vlak voor het serveren even op in de oven (225 graden). Zo worden ze weer lekker knapperig.
Dit recept maakte ik speciaal voor Boer Staphorst.