Leven volgens je eigen leefregels - The Taste Of Love
Grietje Bakker | The Taste Of Love

Leven volgens je eigen leefregels

mei 23, 2021 | Inspiratie

Heb jij weleens het gevoel dat je wordt geleefd? Door de waan van de dag gebeurd dit vaak. Ik weet er alles van. In mijn vorige werkende leven werd ik vooral geleefd door mijn werk, volle agenda en drukke sociale leven. Ik stond altijd ‘aan’.
Nu heb ik er heel bewust voor gekozen om niet meer op deze manier te leven. Wat mij energie kost, probeer ik uit mijn leven te bannen. Zo creëer ik ruimte voor wat wél energie geeft. Daarom zijn leefregels ook zo belangrijk!
In dit nieuwste blog geef ik je 5 handige tips voor jouw leefregels. Ook deel ik mijn persoonlijke richtlijnen. Wat kost je energie en waar krijg je energie van? Voor je mindset is het supergoed om hierbij stil te staan.
The Taste Of Love - logo
Leefregels | The Taste Of Love
Leefregels | The Taste Of Love

Alles is energie

Alles in je leven is energie: hoe je denkt en wat je doet. Daarom is energie superbelangrijk. Sta bewust stil bij wat jou energie geeft. Ik krijg bijvoorbeeld energie van inspiratie opdoen in kookboeken en food magazines. Waar word jij gelukkig van, hoe wil je leven en wat is belangrijk voor jou? Maar bedenk ook wat jou energie kost. Hiermee leg je de basis voor jouw persoonlijke leefregels. Zet voor jezelf deze energiegevers en -lekken op papier. Hoe kun je die energielekken uit je leven bannen en zo meer ruimte creëren voor wat energie geeft?

Wat zijn leefregels?

Op allerlei vlakken in je leven heb je onbewuste regels opgesteld. Zoals je bedtijd, de indeling van je (werk)dag, wat je doet om te ontspannen, etc. Maak hier bewuste regels van. Zie deze regels als persoonlijke richtlijnen voor jouw leven. Je leefregels zijn gebaseerd op wat je energie geeft én kost.

5 tips voor jouw leefregels

Nadat je je energiegevers en energielekken op papier hebt gezet, is het tijd om hier leefregels van te maken. Dit zijn mijn 5 tips:

#1 – Maak ze concreet

Maak je leefregels zo concreet mogelijk. Schrijf dus niet op: “Ik wil meer bewegen.” Het werkt veel beter om te zeggen: “Ik ga 3 keer in de week sporten en plan dit op vaste momenten in mijn agenda.” Mijn work-outs staan altijd in mijn agenda en zelfs op mijn takenlijst, zodat ik ze kan afvinken. Op deze manier mis ik vrijwel nooit een sportmoment. Bovendien geeft het ook altijd een goed gevoel als je iets van je to do lijst doorstreept.

#2 – Zichtbaar

Schrijf je leefregels op en hang ze zichtbaar op zodat je er iedere dag aan wordt herinnerd. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van je badkamer spiegel of boven je bureau. Zelf schreef ik ze eerst in een notitieboekje, maar daardoor verdwenen ze al heel snel op de achtergrond en deed ik er vrijwel niets mee.

Ik zet hier ook bewust ‘schrijf’ neer, want wie schrijft die blijft. Wat je op papier schrijft, slaan je hersenen veel beter op dan wanneer je het bijvoorbeeld in de notities van je telefoon zet. Door te schrijven zet je het bewuste én onderbewuste proces in je brein aan.

Grietje Bakker | The Taste Of Love
Grietje Bakker | The Taste Of Love

#3 – Stap voor stap

Pas je leefregels stapsgewijs toe. Ik had binnen no-time een hele lijst met leefregels voor mezelf opgesteld. Op persoonlijk gebied, maar ook qua werk. Al die regels in één keer toepassen is geen goed idee, want de kans op slagen is dan heel klein. Vaak willen we grote stappen maken, maar het werkt veel beter om kleine stapjes te nemen. Ik ben begonnen met 3 per maand en als dat een gewoonte was, ging ik met de volgende aan de slag.

Gewoontes

Alles wat je wel en niet doet is gebaseerd op jouw gewoontes. Het is lastig om nieuwe gewoontes aan te leren en om oude af te leren. Rationeel weet je dat het beter is, maar je onderbewuste heeft geen behoefte aan verandering. Je onderbewust bepaalt voor zo’n 95% je primaire beslissingen en doet dat in 0,002 seconden. Daarom is veranderen ook zo moeilijk. We zijn experts in het verzinnen van excuses om iets niet te doen: ik heb nu geen tijd, ik ben te moe, het was zo’n drukke dag, ik doe het morgen wel, etc. Je brein weet altijd een excuus te vinden om een nieuwe gewoonte niet aan te leren. Onderneem actie en begin direct, dus niet morgen of overmorgen. Weet dat je brein beschikt over neuroplasticiteit en dus in staat is om te veranderen. Dat kun je mooi tegen het stemmetje in je hoofd zeggen 😉

#4 – Evalueer

Evalueer zo nu en dan je leefregels en maak de balans op. Ik doe dit ongeveer 1 keer per maand. Welke regels heb je opgesteld? Waar sta je nu: wat is wel en niet gelukt? En is het misschien tijd om wat aan te passen? Zo negeer ik bij drukte vaak mijn leefregel voor schermtijd. Door hier iedere maand bij stil te staan, houd je het top of mind.

Weet ook dat verandering tijd nodig heeft. Het duurt ongeveer 4 tot 6 weken om een gemakkelijke gedragsverandering eigen te maken. Voor mij is dat bijvoorbeeld mijn bedtijd. Ik ga nu standaard rond 22.00 uur naar bed. Omdat het inmiddels zo’n gewoonte is geworden, heb ik dit uit mijn leefregels gehaald.

#5 – Privé & zakelijk

Ik heb er bewust voor gekozen om zowel privé als zakelijk leefregels op te schrijven, want vaak lopen deze 2 door elkaar. Zo bepaal ik op alle vlakken hoe ik wil leven.

Leefregels | The Taste Of Love
Leefregels | The Taste Of Love

Mijn leefregels

Om je een idee te geven van leefregels deel ik een aantal van mij:

  • Iedere avond ga ik rond 22.00 uur naar bed zodat ik 8 uren kan slapen per nacht.
  • 3 keer in de week doe ik een work-out: op dins-, donder- en vrijdag als Niek bij de opvang is.
  • 1 keer per dag werk ik mail mijn mail bij, rond 13.00 uur. Ik wil niet dat mijn mailbox mijn dag bepaalt en ga dus van reactief naar proactief.
  • Voor 9.00 uur en na 21.00 uur geen mobiele telefoon of laptop. Meldingen op mijn laptop en telefoon staan uit.
  • Iedere dag neem ik de tijd voor één of meerdere ontspanningsmomenten, zoals wandelen, lezen, mediteren, schrijven of een podcast luisteren.
  • Per dag drink ik maximaal 2 koppen koffie, verder water en thee.
  • Ik stop met multitasking en voer 1 taak per keer uit.

Jezelf blijven ontwikkelen

Heb ik het principe van leefregels zelf ontdekt? Nee, ik leerde dit onder andere van mijn business coach Marlou Volkerink. Ook heb ik er veel over gelezen in boeken over persoonlijke ontwikkeling en podcasts over geluisterd. En ik heb natuurlijk in de afgelopen maanden ervaren hoe het is om volgens mijn eigen regels te leven. Ik kan het je dan ook aanraden.

Leef jij ook volgens je eigen regels of ga je dit doen? Laat het weten in een reactie.

Geniet! X Grietje

Deel & geniet!

Gratis inspiratie in je mailbox

Wil je geïnspireerd worden met de lekkerste recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws? Mis niets en schrijf je nu in voor mijn Lovely Updates!

Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en bevestig je aanmelding. Daarna krijg je iedere maand een lovely update in je mail. Geniet! X Grietje

Gratis checklist aanvragen

Hi! Wat gaaf dat je de eerste stap zet naar een gezonde lifestyle! Vul hier je naam en e-mailadres in. Dan ontvang je ‘m supersnel als download in je mailbox. Woohooo!

Privacyverklaring

Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en download de gratis voorraadkast checklist. Ook krijg je automatisch iedere maand de nieuwste Lovely Update in je mail. Vol met inspiratie, lekkere recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws. Natuurlijk kun je je altijd weer uitschrijven. Al zou ik dat heel jammer vinden ;-) Geniet! X Grietje