Levenslessen van mijn vader als dominee - The Taste Of Love
Pexels Tima Miroshnichenko

Levenslessen van mijn vader als dominee

jan 22, 2022 | Inspiratie

Ruim 40 jaar geleden – op zondag 26 juli 1981 – betrad mijn vader voor het eerst als dominee de preekstoel. In zijn eerste gemeente Kolderveen. Zondag 1 augustus 2021 deed hij dat weer, dezelfde kerk in Kolderveen.
Zijn preek maakte tijdens deze bijzondere dienst ter ere van zijn ambtsjubileum een onuitwisbare indruk. Vol persoonlijke anekdotes. In iedere anekdote zat wel een levensles. Zo waardevol dat ik dit ook met jou wil delen.
En nee, dit is geen bijbelstudie, geloofsovertuiging of iets zweverigs. Met deze levenslessen doe ook jij je voordeel.
The Taste Of Love - logo
Pexels Tima Miroshnichenko
Levenslessen | The Taste Of Love | Copyright: Willemijn van Gerven/Trame

40 jaar lief & leed

Hoe bijzonder is het om terug te gaan naar de plek waar je carrière 40 jaar geleden begon. Zoveel lief en leed in al die jaren. Dat noemde hij geen prestatie, maar een gave. Predikant zijn is echt zijn levenswerk. Dat hoorde je duidelijk terug in zijn overdenking. Als kind vond ik zijn preken saai en langdradig. Nu was ik van begin tot eind gegrepen door zijn verhaal. De mooiste levenslessen deel ik graag met jou.

Van punt naar komma

Veranderen begint in je eigen hart, altijd. Bij veranderingen in ons leven zijn we vaak geneigd om een punt te zetten achter het oude, of een vraagteken. Schouders ophalen en doorgaan. We sluiten iets af en kijken niet meer achterom. Wat nu als je hier een komma van maakt en de zin afsluit met een uitroepteken..

Heb vertrouwen in je hart en luister ernaar. Zet geen definitieve punten. Leer van alle ervaringen, neem ze mee, kijk vooruit en zet een komma. Geef er een positieve draai aan. Zodat je vol vertrouwen naar een fantastisch uitroepteken kunt werken!

Schoonheid is overal om je heen

Mijn vader fietst ongekende hoeveelheden kilometers. In de stralende zon, stromende regen en keiharde wind. Met een stevig trap ook. Je moet wel een beetje doorfietsen en de gang erin houden. Zo fietst hij al een paar jaar bijna iedere zondagochtend van Stiens naar Leeuwarden en terug. Altijd over hetzelfde fietspad. En iedere keer ziet hij weer iets nieuws.

Open je ogen en kijk om je heen, heel bewust. Leef in het hier en nu, in dit moment. Er is zoveel moois, zo dichtbij. Als je er maar voor openstaat.

En fiets je achter iemand anders? Dat blokkeert je zicht. Dus even tempo en hup eromheen. Zo kun je vooruitkijken en genieten van het volledige, vrije uitzicht.

Delen geeft veiligheid

Van kinds af aan is mijn vader fanatiek support van ijshockey en voetbal. Langs de lijn en aan het ijs vindt hij zijn ontspanning. Genieten van de sport, aanmoedigen en intens meebeleven. Maar ook hem ontgaat het geweld en de haat – in welke vorm dan ook – in de sport niet. En niet alleen in de sport, het is overal om ons heen.

Levenslessen | The Taste Of Love | Copyright: Willemijn van Gerven/Trame
Levenslessen | The Taste Of Love | Copyright: Willemijn van Gerven/Trame

Daarom de oproep om op een verantwoorde manier met elkaar en de wereld om te gaan. Wees lief voor de mensen om je heen. Of je ze nu kent of niet. Sta klaar voor een ander, bied hulp én vraag om hulp als je dat nodig hebt. Delen geeft veiligheid was dan ook het thema van de dienst.

Dankbaarheid

Tot slot sprak hij zijn dank uit naar iedereen in zijn carrière als dominee. In het bijzonder naar zijn ouders, zijn vrouw en wij als kinderen. Dat kwam binnen. Nu ik dit schrijf, krijg ik weer tranen in mijn ogen.

Wat ik wil zeggen, spreek je dankbaarheid uit. Sta er dagelijks even bij stil. Bijvoorbeeld voor het slapengaan. Er is iedere dag iets om dankbaar voor te zijn, hoe slecht je dag misschien ook was. Dankbaarheid is zo’n hoge energiefrequentie. Zo ga je slapen met een glimlach en word je wakker met een glimlach 🙂

Met deze wijze levenslessen maken we samen de wereld een stukje mooier. Dat geloof ik.

X Grietje

Deel & geniet!

Gratis inspiratie in je mailbox

Wil je geïnspireerd worden met de lekkerste recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws? Mis niets en schrijf je nu in voor mijn Lovely Updates!

Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en bevestig je aanmelding. Daarna krijg je iedere maand een lovely update in je mail. Geniet! X Grietje

Gratis checklist aanvragen

Hi! Wat gaaf dat je de eerste stap zet naar een gezonde lifestyle! Vul hier je naam en e-mailadres in. Dan ontvang je ‘m supersnel als download in je mailbox. Woohooo!

Privacyverklaring

Yeah, you’ve got great taste! Ga nu naar je mailbox en download de gratis voorraadkast checklist. Ook krijg je automatisch iedere maand de nieuwste Lovely Update in je mail. Vol met inspiratie, lekkere recepten, handige tips voor een gezonde balans in je leven en het allerlaatste nieuws. Natuurlijk kun je je altijd weer uitschrijven. Al zou ik dat heel jammer vinden ;-) Geniet! X Grietje