Zomerse lemon meringue cupcakes
Yes, het is weer tijd voor een heerlijk recept! Vandaag schijnt de zon nog stralend. Voor de komende dagen is iets minder zonnig weer voorspelt… Daarom is het tijd om de zon in huis te halen. Bovendien is dit het perfecte bak weer.
Deze cupcakes zaten eerder in mijn taart assortiment. Taartjes maak ik niet meer op bestelling, maar dit recept kan ik natuurlijk wel met je delen.
Superluchtige vanille cupcakes met frisse lemon curd en een zijdezachte Italiaanse meringue bovenop. Het zoete gevriesdroogde fruit maakt dit mini taartje helemaal af. Een op en top zonnig gebakje. Dit wil je! Dus veel bakplezier gewenst 🙂
Dit heb je nodig
Voor 12 cupcakes
- 100 gr ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 150 gr kristalsuiker
- 2 eieren
- 3 el volle melk
- 1 tl vanille extract
- Snuf zout
- Rasp van 1 bio citroen
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 7 gr gevriesdroogd roodfruit, fijngehakt
Voor de vulling
- 4 el lemon curd: kant-en-klaar of homemade
Voor de Italiaanse meringue
- 100 gr eiwit
- 20 + 180 gr fijne kristalsuiker
- 60 ml water
- 4 blaadjes gelatine
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zet de cupcake vormpjes klaar in een muffinvorm.
Mix de boter en suiker tot een licht, zacht en romig geheel. Dit duurt wel een minuut of 5. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Voeg de volgende pas toe als de vorige helemaal is opgenomen. Mix daarna de melk, vanille extract, zout en citroenrasp erdoor.
Spatel het gezeefde zelfrijzend bakmeel voorzichtig door het cakebeslag. Stop met mengen zodra het één geheel is. Je wilt het beslag zo luchtig mogelijk houden. Tot slot meng je het gevriesdroogde fruit erdoor.
Vul de cupcake vormpjes voor 2/3, ze rijzen namelijk tijdens het bakken. Bak ze in zo’n 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de cupcakes volledig afkoelen op een rooster.
Snijd een cirkel in het midden van iedere cupcake. Haal er een stukje cake uit ter grootte van een walnoot. Vul iedere cupcake met 1 theelepel lemon curd. Zorg ervoor dat de curd niet boven de cake uitkomt. Zo kun je straks makkelijk de meringue verdelen.
Tijd om de meringue te maken. Week de gelatine in ruim koud water. Klop het eiwit los in de keukenmachine. Voeg 20 gram suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf.
Kook 60 ml water met 180 gram suiker tot 120 °C. Voeg het hete suikerwater in een dun straaltje toe aan de opgeklopte eiwitten terwijl de machine blijft draaien. Voeg ook de gelatine toe en klop de massa net zolang tot iets boven lichaamstemperatuur.
Verdeel de meringue over de cupcakes. Dit kan met een spuitzak of met een lepel, maar net wat jij mooi vindt. Brand de meringue voorzichtig af met een brandertje.
Maak de lemon meringue cupcakes af met wat fijngehakt gevriesdroogd fruit.
Tip: kokos marshmallows
Je houdt meringue over. Laat dit niet te lang liggen, want het is zomaar vloeibaar. Maak hier de lekkerste kokos marshmallows van. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Bestrooi royaal met geraspte kokos. Spuit met een spuitzak mooie toeven meringue op de bakplaat. Verdeel ook hierover royaal geraspte kokos. De hele marshmallow moet met kokos bedekt zijn. That’s it. Deel uit en geniet!
Meringue maken leerde ik van de enige echte Robèrt van Beckhoven. Over deze avonturen lees je alles in dit blog.